ELEKTRIČNE KLAVIATURE

Električna klaviatura – s tujko ‘synthesizer’ – je zelo zanimiv glasbeni inštrument ravno zaradi lastne elektronske podpore, saj lahko igramo kot cel orkester, ali pa kot njegov del. V naši glasbeni šoli vam je na voljo sodobno učenje tega inštrumenta. Vabljeni v oddelek električnih klaviatur v Glasbeni šoli Lipičnik.

Vpis

TAMBURICA

Tamburica je glasbilo s strunami, sorodno ruski balalajki, ukrajinski banduri, španski kitari … V naši glasbeni šoli jo v novo odprtem oddelku poučujemo individualno, možno je sestaviti tudi manjše komorne skupine (lahko v povezavi z drugimi oddelki, recimo mandolino, kitaro, kontrabasom). Obstajajo različne velikosti in imena tamburic. Za najvišje tone so najmanjše – bisernice. Za srednje tone so brači, za nižje čelo tamburice, za spremljavo bugarije, medtem ko se za najnižje tone uporabljajo največje – berde. Na tamburico se najpogosteje igra s trzalico. Tamburico se lahko igra kot solo inštrument. Navadno se v ta namen uporabi bisernica ali brač.

Vpis

DIATONIČNA HARMONIKA

Diatonična harmonika je izredno priljubljen inštrument, saj skoraj nobena zabava ne mine brez tega inštrumenta. Oddelek diatonične harmonike je v sodelovanju z GŠ Lipičnik prevzel absolutni svetovni in dvakratni evropski članski prvak Martin Težak. V Glasbeni šoli Lipičnik na ta način omogočamo visoko raven izobraževanja na tem glasbilu v Novem mestu in Grosuplju, harmonikarje pa vključujemo tudi v komorne in narodnozabavne skupine. Vsi učenci imajo na voljo še sodelovanje v pevskem zboru Glasbene šole Lipičnik. Poučevanje v oddelku diatonične harmonike je sestavljeno iz praktičnega in teoretičnega dela, kjer se spoznava inštrument, nauk o glasbi, igranje po notah in tablaturah za harmoniko Symphony. Na voljo so tudi posnetki vseh naučenih skladb ter vsakodnevna podpora učencem. Vabljeni v oddelek diatonične harmonike z absolutnim svetovnim prvakom v igranju na ta inštrument.

Vpis

VOKALNA INTERPRETACIJA

Kdor poje, slabo ne misli. V tem oddelku se najprej učimo osnov tehnike petja. Poudarek je na interpretaciji in izražanju. Pouk lahko poteka tudi v snemalnem studiu, kjer lahko učenci prek posnetkov spoznavajo in odpravljajo svoje napake.

Vpis

FLAVTA

V okviru pouka flavte imajo učenci možnost, da razvijejo ljubezen do glasbe, njenega ustvarjanja ter si pridobijo znanje igranja na blok flavto, prečno blok flavto in prečno flavto. Pouk flavte usmerja učenca od samostojnega muziciranja do igranja v paru z ostalimi flavtami kakor tudi s klavirjem oziroma drugimi inštrumenti, npr. violino, klarinetom, harmoniko … S flavto se pridružujemo tudi komornim skupinam, kot so trio, kvartet, kvintet, ter orkestrom. V Glasbeni šoli Lipičnik uporabljamo metode, ki so otrokom zelo zanimive, saj združujejo delo in zabavo.

Vpis

KONTRABAS

Ker se za to glasbilo učenci poredko odločajo, je še toliko bolj iskano pri ansamblih in orkestrih. V Glasbeni šoli Lipičnik izvajamo učenje z lokom za klasično in igranje s prsti za slovensko narodnozabavno glasbo. Pouk je lahko kombiniran z baritonom ali bas kitaro.

Vpis

BAS KITARA

Bas kitara je nepogrešljivo glasbilo vsake zasedbe. V Glasbeni šoli Lipičnik posredujemo znanje igranja bas kitare za različne glasbene zvrsti. Bas kitaristi so zelo iskani pri slovenskih glasbenih zasedbah; če pa je basist odličen, ima še toliko več možnosti za uspeh, zato vam ne bo žal odločitve za ta oddelek. Pouk se lahko kombinira z baritonom ali kontrabasom.

Vpis

VIOLINA

Violina je inštrument, na katerega godemo. Nanjo lahko zaigramo pesmi klasičnega, country, džezovskega, zabavnega, narodnozabavnega značaja. Violino se uporablja v različnih komornih sestavih, simfoničnih orkestrih in seveda solistično. V naši glasbeni delavnici se učimo razne zabavne skladbe, pa malo manj zabavne lestvice, igramo v različnih komornih zasedbah, prirejamo razredne nastope, koncerte. Skratka, imamo se pestro!

Vpis

GLASBENA TEORIJA ZA ODRASLE

Glasbeno teorijo za odrasle obiskujejo odrasli in najstniki od 12. leta naprej. Program je namenjen popolnim začetnikom. Učimo se osnovnih zakonitosti glasbe, tj. intervalov, akordov, lestvic, skratka vsega, kar prihodnji glasbenik potrebuje za napredovanje. Program traja 4 leta.

Vpis

TOLKALA - BOBNI

Nobenega glasbenika ni tako vznemirljivo opazovati kot bobnarja v rokovskem ansamblu ali morda orkestru. Bobnar sedi za baterijo, ki vsebuje celo vrsto bobnov in činel, roke in noge neprestano giblje, njegov silni ritmični utrip je gonilna sila skupine. Poleg osnovne baterije imajo mnogi bobnarji različna dodatna glasbila: dodatne činele, zvonce, bongose, konge, zvončke, lahko celo dva bas bobna, za vsako nogo enega. Igranje na tolkala zahteva ne le veliko energije, temveč tudi izjemno natančno usklajenost gibov, vendar to prinaša veliko vznemirjenja ter omogoča ogromno kreativnosti in zabave.

Vpis

BARITON

Med izvajalci slovenske narodnozabavne glasbe ni bolj iskanega glasbenika, kot je dober baritonist. Pouk baritona lahko poteka tudi v kombinaciji z bas kitaro ali kontrabasom. Učenci iz tega oddelka so vabljeni tudi v pihalno godbo.

Vpis

KLAVIR

Le kdo si ne bi želel obvladati plesa prstov po belih in črnih tipkah? Dandanes je klavir zelo priljubljen inštrument, saj po njem segajo tako mlajši kakor starejši in predstavlja neke vrste klasiko za vse generacije. Namenjen je pravim koncertnim odrom, zabavam, igranju za svojo dušo ali čemur koli drugemu. Pri klavirju spoznavamo skladbe, ki po starosti segajo vse od romantike in baroka do sodobnih umetniških in priljubljenih filmskih skladb in popevk. Z nekaj vaje lahko v kratkem času obvladate zelo zahtevne skladbe, s čimer prevzamete marsikaterega poslušalca. Vabljeni v oddelek klavirja.

Vpis

NAUK O GLASBI-NIŽJA STOPNJA

Pouk nauka o glasbi traja 6 let. V prvi razred vpisujemo otroke, stare od 8 do 10 let. Učni načrt je soroden normativom, ki jih za nižje glasbene šole predpisuje ministrstvo za šolstvo. Naš program je še nekoliko bogatejši, saj z učenci veliko ustvarjamo, prepevamo in tudi nastopamo. Učenci imajo možnost sami predlagati teme, ki jih zanimajo in jih nato pri urah nauka o glasbi podrobneje obdelamo. Otroci so vključeni v OTROŠKI PEVSKI ZBOR. V šestih letih se naučijo osnovnih zakonitosti glasbe s poudarkom na lestvicah, ritmiziranju, spoznajo pa tudi osnovne zakone harmonije.

Vpis

KITARA

Klasična akustična kitara je kitara z resonančnim trupom in najlonskimi strunami, ki so zelo primerne za začetnike. V Glasbeni šoli Lipičnik poteka njeno učenje po notnem zapisu; učenci preko enoglasnih in večglasnih skladb postopoma razvijajo tehniko s prsti leve in desne roke. Folk akustična kitara je kitara z resonančnim trupom in kovinskimi strunami. Igranje nanjo zajema široko glasbeno paleto, od pop in narodnozabavne do country glasbe. Pri igranju uporabljamo trzalico. Učenci spoznavajo akorde in ritme za igranje v skupini kakor tudi samostojno igranje in nastopanje. Električna kitara za razliko od klasične in folk kitare nima resonančnega trupa, za igranje pa potrebujemo še ojačevalec. Kakor folk kitaro tudi električno kitaro igramo s trzalico in je uporabna za iste zvrsti glasbe. Učenci imajo možnost izbire skladb po lastnih željah.

Vpis

MANDOLINA

Mandolina je pri nas manj poznano glasbilo. Spada v skupino brenkal, vendar ima enako uglasitev kot violina. Kovinske strune so razdeljene v štiri enako uglašene pare, kar daje mandolini svojevrsten zvok in čar. Nanjo igramo s trzalico. Mandolina je bila zanimiva številnim skladateljem, koncerte in skladbe zanjo so pisali že Vivaldi, Mozart, Beethoven, priljubljena pa je še dandanes. Inštrument je primeren tako za solistično igranje kot igranje v raznih skupinah. V naši glasbeni šoli se poučuje individualno, možno je tudi igranje v komornih skupinah.

Vpis

KLAVIRSKA HARMONIKA

Učne ure klavirske harmonike v glasbeni šoli Lipičnik potekajo v Metliki, Novem mestu in Grosuplju. Oddelek ponuja znanje klasične in narodnozabavne glasbe ter skladbe s področja ragtimea, swinga in druge zabavne glasbe. Praktična je tudi zato, ker lahko z dodatnim znanjem igranja z levo roko kaj hitro obvladate električne klaviature. Dobrodošli v oddelku klavirske harmonike.

Vpis

SODOBNA GLASBENA TEORIJA

Do 20. stoletja je zahodna umetna glasba temeljila na klasični glasbeni teoriji, medtem ko se je v minulem stoletju glasba povsem naslonila na ritem. Ta je danes v središču skoraj vse glasbe, saj današnja glasba večinoma temelji na afroameriški glasbi (bluesu in džezu), ki se opira na drugačno glasbeno teorijo. Sodobna glasbena teorija je torej primerna za vse, ki so končali nižje glasbeno šolanje (v javni ali zasebni šoli) in bi radi svoje znanje nadgradili in poglobili. Naučili se bomo, kako teoretično glasbeno znanje prenesti v prakso. Sodobna glasbena teorija je polna sodobnih prijemov, poudarek je na sodobnih ritmih, zgodovina pa sega do razvoja bluesa, džeza in ostale popularne glasbe. Program traja 3 leta.

Vpis